top of page
  • Obrázek autoraDagmar

Jak si říct o navýšení mzdy

Aktualizováno: 29. 11. 2022

Už jste si někdy museli říct o zvýšení mzdy? Jak jste se připravili a byl to příjemný, a nakonec i úspěšný rozhovor?


Úspěch či neúspěch takového rozhovoru se dá velmi těžko odhadnout. Proměnných je celá řada. Například nemusíme zrovna natrefit na dobrou náladu šéfa. Nebo se náš šéf, o takovém tématu nehodlá bavit, a tak nás pošle na HR.

Na HR nám řeknou, že to není jejich zodpovědnost (to mají pravdu) a pošlou takového zaměstnance zpět k nadřízenému. Jestli za nadřízeným takový zaměstnanec půjde znova, nevím.


Samozřejmě, že taková „akce“ jde lépe člověku, který má pro strach uděláno a nenechá se odradit. Submisivní lidé mají výraznější obtíže se do takové aktivity vůbec pustit a pravděpodobně se vzdají, pokud je někdo párkrát, pošle, od čerta k ďáblu.




Už jenom ta skutečnost, že si někam musím jít říkat o navýšení mzdy, může být pro někoho velmi nepříjemná a frustrující. Ale pokud už se rozhodneme do to jít, musíme být připraveni i na odmítnutí.


Tak jak na to?

Pokud chceme, aby se žádostí o navýšení, náš nadřízený vůbec zabýval, musíme se připravit na to, že se nás zeptá, proč chceme navýšit mzdu. Tedy jdeme za naším nadřízeným s tím, že máme jasné argumenty pro to, proč by se nám měla mzda navýšit. Doporučuji si to napsat, protože v tom stresu, na půlku argumentů, jistě zapomeneme.


Důvodem pro navýšení není


  • že jsme se dozvěděli, kolik bere kolega, a že má o 20 % vyšší mzdu. Na takovou hru, nám osvícený šéf nikdy nemůže přistoupit.

Proč?


Protože, pak nebude řešit nic jiného, jen to, že Pavel bere tolik, Petr tolik, a že je to nespravedlivé.

A ještě k tomu, ve většině firem se mzda považuje za důvěrnou informaci, tak její šíření je na vlastní riziko a nemohu s tímto zjištěním oficiálně operovat.


Ale důvodem může být:

  • že odešli 2 kolegové, za které já s ostatními momentálně práci dělám.

V tomto případě, bych mzdu (základ) nenavyšovala, pokud se jedná např. o 2 měsíce, ale nechala bych zaměstnanci vyplatit mimořádnou odměnu.


Nicméně v tomto případě by neměl chodit, požádat zaměstnanec o odměnu, ale nadřízený by při přerozdělení práce měl automaticky toto „B“ komunikovat a nabídnout relevantní částku.


Důvodem pro navýšení může také být, že zpracovávám agendu pro nového klienta, přestupuji na jinou nebo vyšší pozici, mám nově podřízené atd.

Důvodem pro navýšení není, že jsem dostudovala vysokou školu, udělala jsem si nějaký kurz a podobně, pokud jsem to neměla třeba v cílech.


Když už jsem si ujasnila důvod své žádosti, je dobré si dohodnout s nadřízeným schůzku. Ideálně ráno, kdy je čerstvý/á, ne před obědem nebo příliš pozdě odpoledne nebo večer.


Osobně si dovolím nedoporučit, schůzku nazvat „Požadavek na zvýšení mzdy“, ale udělala bych to v rámci standardního 1:1 meetingu, jako poslední bod programu.

Jakmile k otevření tématu dojde a já si pečlivě odargumentuji proč, tak budu čekat na otázku „a kolik si představujete?“.


Nevím, není odpověď.


Situace jsou samozřejmě různé, ale měla bych zůstat při zemi a pracovat s částkou, kterou je nadřízený schopen schválit. Rozhodně nám neschválí navýšení o 50 procent.


Nečekejme, že náš nadřízený rozhodne okamžitě, ale asi půjde na HR se zeptat, kdy naposled byla mzda navýšena a o kolik procent.

Probere s HR manažerem relevantnost a budou jistě také komunikovat, jestli tomu navýšení něco brání. To může být, že navýšení probíhá 1x ročně, po hodnocení pracovního výkonu a zveřejnění výsledků společnosti.

Nebo mimořádné navýšení schvaluje představenstvo nebo jiná komise. Dalším takovým důvodem může být, že na zaměstnance je velmi špatná zpětná vazba (opakovaně) od více oddělení/kolegů.


Po vyloučení výše uvedeného a schválení třeba ještě další úrovní, by si nás nadřízený měl zavolat a komunikovat nám, jak to dopadlo a pokud dobře, předá nám také dodatek k pracovní smlouvě, kde bude potvrzeno navýšení mzdy také oficiálně.


Bez dodatku podepsaného tím, kdo může za společnost jednat, navýšení neplatí.


Váš nadřízený, pokud k tomu není pověřen, vám nic připravit nemůže. Navýšení mzdy není platné, pokud máte nějaký vlastní papír nebo si něco posíláte mailem. Na to si prosím, dejte pozor.


Ve velkých společnostech jsou samozřejmě procesy týkající se navyšování mezd, různých příplatků, bonusů, odměn, termínů a komisí sepsány a komunikovány zaměstnancům. Nebo jsou k dispozici v nějakém HR systému.


Mzdy se obvykle nezveřejňují, pokud k tomu není důvod nebo pokud si to společnost sama, tak nenastavila.

Většinou k velkému neúspěchu je odsouzen ten, kdo jde vydírat svého nadřízeného tím, že pokud nedostane přidáno, tak odejde, ideálně okamžitě, ze společnosti.

Zkušený manažer, který je „nad věcí“ odpoví, „to je mi velmi líto, že z naší společnosti chceš odejít, ale když to tedy nepřehodnotíš, tak já ti tu výpověď budu nucen přijmout“.


A je vymalováno. Vydírání většinou nefunguje, ale znáte to. Pokud nemáme výjimky, nemáme pravidlo.


V případě, že si budete chtít na toto téma poslechnout Podcast s mojí kolegyní a kamarádkou Alexandrou Lemerovou, klikněte na obrázek.



Alexandra Lemerová a Dagmar Matějková Chudárková

Hledáte Interim Managera, HR Konzultanta nebo třeba mentora?


Tak se ozvěte. Můžete napsat na: dagmar.matejkova@hrinterim.cz nebo zavolejte. Kontaktní údaje naleznete na hrinterim.cz.


333 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page