top of page
  • Obrázek autoraDagmar

Optimalizace mzdových nákladů

Aktualizováno: 29. 11. 2022

Optimalizace mzdových nákladů neznamená, že propustím zaměstnance. Samozřejmě i tam se mohu dostat. Ale je fajn, se předtím zamyslet nad tím, jak tomu předejít.


Organický růst


Velmi často se stává, že společnost, která z nuly vyroste na třeba 10 lidí, dostane neuvěřitelnou chuť zaměstnávat nové a nové lidi, aniž by jasně měla promyšleno, co zaměstnanci budou konkrétně dělat.


Startupy a Korporáty


Toto se samozřejmě nestává jenom ve Start-upech, ale opačný extrém jsou samozřejmě oblíbené korporáty, které se dostaly do fáze, že levé ruka neví, co dělá pravá a nabírají se všichni možní i nemožní manažeři, specialisté specializování na bůhví co, kteří často sami nevědí, co mají dělat.


Ale protože jsou dobře placení a většinou ani nikdo moc nesleduje, co dělají, tak jsou potichu a tiše si přežívají.


To může vydržet relativně dlouho, pokud takový manažer neprovokuje, je neviditelný a nedělá skoro vůbec nic, nemůže přece, nic pokazit. A pokud nikoho neohrožuje, na nic neupozorňuje, tak proč by si ho někdo všímal.



Tak se žije a přežívá i léta, ale nesmí přijít krize nebo nové vedení, to by mohlo znamenat i restrukturalizaci nebo reorganizaci a třeba by se mohlo začít i propouštět.


Střih.


Takové uvažování považuji za toxické, ať v malé nebo začínající společnosti nebo velkém korporátu.


Start-up, pokud je úspěšný, stejně se v budoucnu dostane do korporátní role, ale v tomto případě by bylo skvělé, zachovat si selský rozum a řídit se zásadami dobrého hospodáře.


Šetřit na lidech také nedává smysl, pokud budu nabírat ty nejhorší, budu také nabízet tu nejhorší službu nebo budu vyrábět dráž a pomaleji.


Ale jak z toho ven?


Optimalizace mzdových nákladů začíná už u náboru.

Musím si vždycky velmi pečlivě rozmyslet, zdali danou pozici skutečně potřebuji a zdali opravdu na hlavní pracovní poměr.


Nejde to řešit zkráceným úvazkem, studentem, brigádníkem, konzultantem?


Nebo, co moderní technologie? Dnes velmi rezonuje „AI“ (umělá inteligence). Nejde nějakou mechanickou práci, nahradit něčím virtuálním?


Inovace bez legrace


Ano, už to slyším, bereme práci lidem. Jasně, ale to je prostě vývoj, normální inovační proces, který popsal již pan Joseph Schumpeter, někdy na konci 19. století.


My jsme s kolegy, když jsme se připravovali na státnice, říkali: „Inovace, bez legrace!“ Abychom si to zapamatovali.


J. Schumpeter se narodil v Třešti, byl Ministrem financí v Rakousku, po založení naší republiky a stal se také profesorem Harvard Univerzity.


A ten právě popsal tzv. Inovační cyklus, kdy parní stroj se inovoval asi 50 let, než se přišlo na něco lepšího a dnes je inovační cyklus týdny nebo měsíce. Např. nový mobil, ať je to názornější.


A stejně tak je to s prací, některé pozice, prostě a jednoduše zaniknou. Pokladní v supermarketech, bankovní úředníci na přepážce… Ale nebojte, vytvoří se nové pozice, které dneska neznáme.

Zpět k náboru.


Opravdu musím někoho nabrat, koho vlastně nevím, na co potřebuji?


Mně osobně nejvíc baví pozice, které se jmenují např. Speciální projekt manažer nebo třeba něco se strategií.


Teď jsem ironická, protože pokud nedokážu jasně definovat název projektu, tak asi žádný projekt nemám a někoho na strategii na stálý úvazek, no to bych opravdu chtěla vidět, co takový člověk bude 8 hodin denně dělat.


Můj osobní názor je, že pokud nedokážu jasně a srozumitelně popsat, co takový nový člověk bude dělat, tak ho prostě nepotřebuji.

I Albert Einstein již před mnoha lety řekl: „Pokud to neumíš vysvětlit jednoduše, nerozumíš tomu dostatečně dobře.“


Možná jsou to pro někoho silná slova. Ale já jsem musela, pak takové lidi, kteří se potutelně nabrali, nějakým speciálním projektovým manažerem, propouštět. Třeba, když se šlo z konjunktury do deprese. A to je opravdu nepříjemné.


Takže moje doporučení je, pokud si nejsem jistá, jednoduše nenabírám.


Jak tedy mohu optimalizovat své mzdové náklady? No přece tím, že pracuji efektivně!



Dagmar Matějková Chudárková, hrinterim.cz

Pokud vás zajímají moje Semináře, tak koukněte.



Pokud hledáte Mentora, tak koukněte sem. A pokud hledáte práci, tak kariérní poradenství je zde.


A koho HR nezajímá, ale má třeba alergii na lepek jako já, tak koukněte na můj web celiakarna.cz, je tam také moje oblíbená jóga:-).




205 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page