top of page

Mohu zkušební dobu prodloužit?

Aktualizováno: 26. 11. 2022

Jak, proč a kdy sjednat zkušební lhůtu, proč to udělat, na co si dát pozor a jak se zkušební lhůtou pracovat? A hlavně - jak ji „neprospat“ – ať už jsem zaměstnanec nebo zaměstnavatel.


Kde sjednat


Zkušební dobu si zaměstnavatel zpravidla s námi sjedná v pracovní smlouvě nebo se o délce zkušební doby dozvíme už v nabídkovém dopise.


V České republice máme možnost si sjednat zkušební lhůtu 3 měsíce a u manažerů se můžeme dostat až k měsícům šesti.


Zkušební doba, jak už název napovídá, slouží k tomu, aby si jak zaměstnanec, tak zaměstnavatel mohli uvědomit, zdali spolupráce dává smysl a jestli chtějí pokračovat i nadále.


Manažer = 6 měsíců


Vždy je dobré si uvědomit, zdali skutečně u manažera potřebujeme zkušební dobu šesti měsíční. Jako u všeho.


Půl roční zkušební doba může v manažerovi vyvolat pocit nedůvěry a pokud ještě k tomu organizace, procesy, pravidla, atmosféra anebo kolegové ve společnosti nebudou ideální, dá se předpokládat, že se bude v této době poohlížet jinde. A my pak budeme muset hledat manažera nového. A to stojí čas a peníze.


Osobně jsem přesvědčena, že pokud manažer (nadřízený nováčka) dobře zvládá vedení týmu, nepotřebuje žádnou šesti měsíční lhůtu, protože mu bohatě stačí lhůta tří měsíční.

Ale....


Samozřejmě je tu to obvyklé „ale“.


Stále se můžeme setkat se situacemi, kdy i po několika připomenutích, že zaměstnanci končí zkušební lhůta, se jeho nadřízený k ničemu nemá a "probere se", až po uplynutí této lhůta a strašně se diví, že ji není možné prodloužit.


Jak tedy správně se zkušební lhůtou pracovat?

  • HR oddělení by mělo proškolit hlavně začínající manažery, o tom, co je jejich role v řízení týmu, tedy, že je zodpovědnost manažera se rozhodnout, zdali s novým zaměstnancem budeme dále pokračovat nebo nikoliv. Toto není zodpovědnost HR, ale manažera. HR dává doporučení, dle zpětné vazby od ostatním oddělení, kolegů, ale manažer musí udělat jasné rozhodnutí.

  • HR oddělení standardně posílá několik připomínek o konci zkušební doby manažerovi. Pokud ve firmě je HR systém, notifikace chodí i manažerovi. Personalisté, pokud vidí, že manažer nereaguje, většinou ještě přijdou osobně aby se předešlo možným komplikacím.

  • Zkušební doba je od toho abychom si potvrdili, že jsme vybrali správně. Manažer společně s HR naplánují setkání s nováčkem, ideálně každý měsíc, 30 minut, bude bohatě postačovat. Děje se to většinou v rámci adaptačního programu, pokud je ve firmě zaveden. Pokud ne, stačí schůzka jednou měsíčně nebo může se nahradit pravidelnými 1:1 meetingy, pokud se jedná o zkušeného manažera.

  • Manažer nováčka má povinnost se svým novým podřízeným pracovat, tz. že mu přiděluje úkoly a ty také kontroluje a vyhodnocuje. Pokud si nováček nevede dobře, je potřeba jí/jemu pomoci. Pokud to nikam nevede, pracovní poměr je nutno zrušit ve zkušební době.

  • Po uplynutí zkušební doby není možné další lhůty nastavovat a pokud to nestihneme, firmě vznikne škoda, neboť budeme muset najít důvod, proč takového zaměstnance chceme propustit a k tomu budeme muset použít možnosti, které nám stanoví lokální legislativa.

Vypadá to banálně, viďte.


Vždy je fajn problémům předcházet a tady se to skutečně vyplatí.

Nejedná se o levnou záležitost, pokud zkušebku „prospíme“, ale hlavně si tím úplně zbytečně ničíme dobré jméno společnosti, neboť ten, koho se to týká si to samozřejmě nenechá pro sebe….


A to myslím, že nikdo z nás nechce.



Dagmar Matějková Chudárková, hrinterim.cz

Pokud vás zajímají moje Semináře, tak koukněte.



Pokud hledáte Mentora, tak koukněte sem. A pokud hledáte práci, tak kariérní poradenství je zde.


A koho HR nezajímá, ale má třeba alergii na lepek jako já, tak koukněte na můj web celiakarna.cz, je tam také moje oblíbená jóga:-).


178 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page