top of page

OUTPLACEMENT

Aktualizováno: 26. 11. 2022

Firmy, kterým se říká tzv. Výběrový zaměstnavatel, budou tento termín jistě znát. V případě, že firma propouští své zaměstnance, tak se těmto lidem snaží pomoci. Většinou, ještě před tím, než společnost opustí. Jak se to dělá, o tom více níže.


Outplacement se do češtiny nepřekládá, většinou se používá tento výraz. Ale, co to znamená?

V kvalitní společnosti, která se stará o své zaměstnance, narazíme na Outplacement běžně.


Jistě v takové fajn společnosti bude na Outplacement nějaká jednoduchá směrnice nebo třeba obrázek se základními pravidly.


Outplacement si firmy buď zařídí interně, pokud mají oddělení Lidských zdrojů. Je také možné, a to velmi efektivně, Outplacement outsourcovat nebo „nakoupit“ u společnosti, která danou službu nabízí v rámci svého portfolia.



Co tedy mohu očekávat, pokud si tento produkt koupím?

Většinou, pokud mluvíme o Outplacementu, firmy nabízejí semináře o tom, co se děje na trhu práce, kam se jít zaregistrovat, jak si napsat CV, kde svůj životopis a také sám sebe prezentovat.


Celá řada společností nabízí také pro propouštěné tzv. Interview na nečisto, kdy si lidé mohou vyzkoušet, jak se budou cítit při skutečném interview. Dále si natrénují, co se jich pravděpodobně budou náboráři ptát a poté se toto interview analyzuje.


Někdy se také třeba pohovor nahrává na video a následně se zkušený náborář věnuje rozboru celého interview s kandidátem.


Věnují se tomu, jak správně reagovat na dotazy, jak se chovat v situacích, které mohou být nepříjemné. Jak pracovat s gesty a řečí těla, jak neskákat do řeči nebo naopak jak občas i něco říci, argumentovat, vysvětlovat a mluvit k věci.

V případě Hromadného propouštění, lidí, kteří jsou na trhu práce obtížně zaměstnavatelní, tak se může zorganizovat i jednorázová nebo opakovaná psychologická podpora.


Já osobně jsem Outplacement řešila mimo to, co jsem již zmínila výše, následovně. Vždy jsem se snažila spojit s úřady, které mohly pomoci a většinou tomu také tak bylo.

Pokud jednáte profesionálně a snažíte se spolupracovat, tak vám samozřejmě i úřady rády pomohou.


Dále jsem neváhala a zavolala jsem všem známým Headhunterům a Personálním agenturám a požádala je o pomoc a tomu, kdo měl zájem, jsme zprostředkovala komunikaci s těmito agenturami nebo jsem sdílela životopisy.


Dále jsem se nestyděla spojit s jinými spřátelenými firmami, ale i s konkurencí (stejně se znáte) a propouštěné zaměstnance jsem jim nabídla. Přirozeně, ne všichni pomohou, ale minimálně jste pro ty lidi něco udělali.


V dnešní on-line době se nabízí #LinkedIN nebo jiné sociální sítě. Samozřejmě jedná se o velmi citlivé téma, takže chce pečlivě zvážit, jak budeme komunikovat.

Společnosti, které se této problematice věnují, jsou schopny pro propouštěné zaměstnance připravit různorodé balíčky.


Při profesionálně vedeném Outplacementu se mohou lidé dozvědět také mnoho zajímavého ohledně, ku příkladu: dalšího studia, jazykového vzdělávání, rekvalifikace, různých rozvojových kurzech nebo jak si založit vlastní společnost.


Samozřejmě není to zadarmo. Ovšem společnost, která i v situaci, kdy bude propouštět, nabídne svým zaměstnancům konkrétní pomoc nebo jim „koupí“ balíček u specializované společnosti, má jistě dobře našlápnuto na to stát se výběrovým zaměstnavatelem.


Hlavně si takovým přístupem velmi chytře buduje svoji značku a zvyšuje hodnotu celého podniku.

Společně s Tomášem Drážným, zakladatelem executivejob.cz jsme připravili na téma Outplacement seminář.



Dagmar Matějková Chudárková, Outplacement

Pokud vás zajímají moje Semináře, tak koukněte.



Pokud hledáte Mentora, tak koukněte sem. A pokud hledáte práci, tak kariérní poradenství je zde.


A koho HR nezajímá, ale má třeba alergii na lepek jako já, tak koukněte na můj web celiakarna.cz, je tam také moje oblíbená jóga:-).

184 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page