top of page
  • Obrázek autoraDagmar

Chci tohoto člověka do firmy?

Aktualizováno: 26. 11. 2022

Základní otázku, kterou bychom si měli položit při hledání nové posily do týmu je – vydržím s tímto člověkem sedět 8 hodin v kanceláři? Samozřejmě dá se aplikovat i na dělnické pozice, kdy je daleko důležitější, aby se nám kolega do party hodil.


Proč to tvrdím?


Protože v práci jsme nějakých 8 a více, čí méně hodin denně.


Pokud do práce chodíme a sedíme v kanceláři nebo máme spolupracovat s někým, kdo nám vadí, nesdílí naše vidění světa, je konfliktní, náladový, nekomunikativní anebo v opačném případě komunikativní, až moc, tak to dokáže člověka docela hodně otrávit. Alespoň pro mne je to klíčové.


Dříve, když začínala svou profesi dělat, upřímně, mě tento pohled docela unikal. Myslela jsem si, že je nejdůležitější, jestli daný člověk má profesní erudici a má dostatečné vzdělání a odpovídající praxi.

To je samozřejmě důležité a v některých profesích, prostě nemůžeme dělat žádné kompromisy, protože jinak bychom nemohli nějakou službu poskytovat. Potřebujeme jisté licence, atestace apod.


Nicméně, jak si člověk posedí v různých korporátech v „open space“, kde jeden vedle vás řeší osobní problémy, druhý má pořád „blbou náladu“, další nepoužívá antiperspirant nebo řve do telefonu a ruší ostatní, tak jsem samozřejmě dospěla k zmoudření a zjistila jsem, že.


Génius, pokud je nesnesitelný, firmě ve finále k úspěchu nemusí pomoci.


Culture FIT


Říká se tomu „Culture fit“ – nejsem si jistá, že to dokáže příznačně přeložit do češtiny, ale asi, že se nám hodí do naší kultury.


Myšleno firemní kultury.


Firemní kultura je něco, co si definuje firma jako soubor chování, její prezentace a komunikace ve společnosti. Jistá psaná i nepsaná pravidla.

Vychází to z hodnot firmy, její strategie, etického kodexu a taky jak se chce prezentovat vůči okolí.

Firemní kultura může být otevřená, mladistvá, veselá, hravá, pokud se to hodí k tomu, co děláme. V případě, že jsme společnost, které vyrábí hračky, je to jistě na místě.


Firemní kultura v bance


Zase ve společnosti, která spravuje naše finance a slibuje nám vysoký výnos, tak možná budeme preferovat více konzervativní přístup, protože asi nikdo z nás, nechce svěřit své finance, někomu, kdo je sice super „cool“, ale moc důvěryhodně nepůsobí.


Ale zde netvrdím, že nějaké upnuté a sterilní chování nám dává garanci, že o peníze nepřijdeme.


Toxická firemní kultura


Dneska se také hodně píše a hovoří o tzv. Toxické firemní kultuře. No a zde se právě snažím dostat.


Pokud máme ve firmě hodně lidí, kteří třeba technicky jsou geniální, ale jako osobnosti jsou to lidé bez zásad, charakteru, smyslu pro humor.


Dále závidí, nedokážou nikoho respektovat, jsou hašteřiví, pomlouvají, jsou zakomplexovaní a nejsou schopni spolupracovat, tak dříve nebo později musí takové prostředí ovlivnit negativně celou společnost a začne mít problémy i s výkonem.


Proč?


Protože nikdo kvalitní, se zdravým sebevědomím nechce pro takovou společnost pracovat.


Nechceme denně řešit nějaké nesmyslné hádky, konflikty, ten nesnáší toho a ten dělá peklo a ten je zase kyselý, podrážděný.

Já chápu, že každý má své nálady, silnější a slabší dny, ale pokud sedíme s někým v kanceláři celý den a tento člověk nám leze na nervy, na naší výkonnosti a motivaci se to jistě odrazí.


A co tedy s tím?


Položme si následující otázky, vždy když si vybíráme nového člověka do týmu.

  • Hodí se nám do firmy povahou?

  • Je to osoba, která bude vyhovovat naším klientům?

  • Bude tento člověk respektován ostatními zaměstnanci, nebude rušivým elementem?


Pokud mám několik stejně kvalitních kandidátů a jeden bude třeba mít méně zkušeností, ale bude veselý, milý, otevřený a přátelský člověk, určitě bych dala přednost tomuto člověku.


Neboť technické dovednosti, pokud tedy nejsou elementární pro danou pozici, se dají doučit, ale povahu budeme předělávat dost těžko!


Dagmar Matějková Chudárková, hrinterim.cz

Pokud vás zajímají moje Semináře, tak koukněte.



Pokud hledáte Mentora, tak koukněte sem. A pokud hledáte práci, tak kariérní poradenství je zde.


A koho HR nezajímá, ale má třeba alergii na lepek jako já, tak koukněte na můj web celiakarna.cz, je tam také moje oblíbená jóga:-).


72 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page