top of page

Interim Management

Aktualizováno: 29. 11. 2022

Co to je Interim Management? Kdo takovou službu poskytuje? Jaké jsou její hlavní výhody a proč ji chtít?


Co to je Interim Management?


Interim Management je dočasné řízení určité oblasti managementu. Interim manager může být ve financích, na pozici generálního ředitele, ředitele marketingu, lidských zdrojů, právního oddělení, nákupu, obchodu apod.


V západní Evropě je používání „Interimů“ běžné. Jak víme, najít kvalitního Managera je stále obtížnější a trvá to poměrně dlouho. Z tohoto důvodu volí celá řada společností tuto cestu jako okamžitou pomoc, převážně v časové tísni.


Interim Manageři se zrodili v Nizozemí, již v 70. letech minulého století, kdy velmi dlouhé výpovědní lhůty, způsobily zoufalý nedostatek zkušených managerů na trhu.

Aby se potřeba alespoň nějakým způsobem pokryla, začaly podniky najímat tzv. Interim Managery, kteří byli profesionálové v daném oboru a působili na dané pozici po limitované období a měli zcela jasně a konkrétně zadané úkoly.


Jednalo se o tedy mezidobí, než nastoupil, manager na stálý úvazek. Tento způsob se osvědčil a postupně se rozšířil do dalších zemí. Pro informaci v Německu nebo Rakousku je stále běžná výpovědní lhůta 6 měsíců.



Kdo je Interim Manager?


Službu Interim Managementu poskytují profesionálové, kteří mají za sebou dlouhodobou praxi a svůj obor znají velmi dobře a mohou tedy bez školení a adaptace do firmy přijít a na dohodnutou dobu zastoupit určitého managera.


Často se stává, že přijde nějaká událost, které se zkrátka nedá naplánovat. Může jít o překotný odchod z různých důvodů, který nesnese odkladu a najednou ve firmě chybí manager, který je pro společnost klíčový.


Samozřejmě, že je možné někoho na dobu určitou pověřit zastupováním, ale ne vždy zaměstnanci mají kapacitu, jak časovou, tak mají takovou odbornou erudici, že jsou toho schopni. V tomto případě je na místě, zvážit možnost, najmout si Interima.


Interim také může výborně fungovat v období, kdy nám někdo dlouhodobě onemocní, ale my doufáme, že se nám Manager na pozici vrátí.


Ku příkladu. Kolega, který šel třeba na plánovanou operaci, se může v klidu zotavit a nemusí mít strach, že mu jeho pozici někdo „sebere“.


Interim manager za standardních okolností nemá motivaci pro společnost pracovat „na stálo“, jedná se o konzultanta, kterému naopak tato různorodost vyhovuje.

Jak už jsem zmínila, přijde někdo, kdo má zkušenosti z dané oblasti a nemusí se nic, kromě firemních specifik učit. Přijde někdo, kdo firmu může svým know-how obohatit. Hlavní výhodou je flexibilita takové spolupráce, může se jednat o měsíc, tři, ½ roku nebo rok.


Pokud se spolupráce osvědčí, může takový Interim spolupracovat se společností dlouhodobě, třeba pár hodin v týdnu.


Další výhodou je forma spolupráce, která je většinou na bázi Smlouvy o spolupráci a Interim nám tedy fakturuje. Odpadá potřeba přihlašování na pojišťovny, odvody sociálního a zdravotního, nákupu PC, telefonu, auta, řešení konkurenční doložky, vyplácení odstupného atd.


Interim Manager je podnikatel a poskytuje nám službu, za kterou mu zaplatíme sjednanou odměnu.

Samozřejmě Interim Manager nepracuje zadarmo a jeho/její odměna nebude zanedbatelná, jelikož si kupuji někoho, koho bych si, možná, ani nemohl dovolit najmout. Mám na mysli senioritu, tedy léta zkušeností.


Dobrý Interim může také společnost obohatit o nejenom know-how, ale také o přístup k práci nebo lehkost řešení, neboť „už ví, že ví“! Jak známe, fáze jsou tři. První: „nevím, že nevím“, druhá: „vím, že nevím“ a poslední tedy „vím, že vím“.



Jako vždy a všude musím si i zde vybrat dobrého Interima. Praktika, který nebude „rétor“, ale někdo, kdo skutečně věci bude řešit, a nebude jen účtovat hodiny.


Něco navíc, teď k té "bídě"


Jak už zmiňuji výše. Je dobré si velmi pečlivě vybrat. Nenechejte se zlákat neskutečným egem a životopisem všech nadnárodních konzultačních společností. Zde bych byla velmi opatrná.


Proč?


Protože obvykle ve velkých konzultačních firmách jsou specialisté na velmi úzké téma a pravděpodobně s operativou, kterou Interim dělá, nemají žádné zkušenosti.


Často také tito lidé nevedli žádný tým, ale zase na druhou stranu umí výborně prezentovat a pracovat s klientem.


Takže na druhou stranu, pokud potřebuji někoho, kdo mě bude reprezentovat, tak je to naprosto v pořádku.


A teď si dovolím malou radu


Jedna dobře míněná. Interim bude účtovat hodiny, a proto je dobré si jasně stanovit kolik hodin bude k dispozici a co jsou jeho úkoly.


Je naprostý nesmysl zvát Interima na interní porady, které se netýkají dané specializace nebo řešeného problému.

Samozřejmě, Interim tam dorazí a vlastně velmi rád, ale v tomto momentu firma plýtvá prostředky, neboť nějaké interní plány, diskuze a filozofování Interima nezajímají.

On je tam od toho, aby pracoval na konkrétních úkolech.


Pracuje pro mne Senior


Také si musíme uvědomit, že jsme si najali Seniora. Administrativní práci přenecháme tedy recepční nebo asistentce, na to je Interim poměrně drahý. Opět bychom se nechovali v duchu motta „dobrého hospodáře“.


Ať už služby Interima využijeme nebo ne, může to být pro nás zajímavá možnost, jak se podívat na věci z jiného úhlu pohledu a jak svoji společnost obohatit o nové poznatky.


Potřebujete HR Interima? Tak zavolejte nebo napište! Budu se těšit!


PS: Pro začátek je vhodné začít s několika hodina denně. Více není potřeba. Většinou toho kvalitní Interim zvládne daleko více než Manager na stálo.


Tak to vyzkoušejte!


K ničemu se nezavazujete a pokud Vám spolupráce nebude vyhovovat, ukončit se dá velmi rychle a bez vyplácení odstupného atd.


📧 Napište mi, rád Vám pomohu: dagmar.matejkova@hrinterim.cz



Dagmar Matějková Chudárková

Pokud vás zajímají moje Semináře, tak koukněte.



Pokud hledáte Mentora, tak koukněte sem.


A pokud hledáte práci, tak kariérní poradenství je zde.


A koho HR nezajímá, ale má třeba alergii na lepek jako já, tak koukněte na můj web celiakarna.cz, je tam také moje oblíbená jóga:-).



Posloucháte rádi podcast?


Dagmar Matějková Chudárková a Alexandra Lemerová

172 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page