top of page
  • Obrázek autoraDagmar

Kariérní cesta ve firmě

Aktualizováno: 26. 11. 2022

Co to je? Kde se používá a jak vypadá? Tak to jsou otázky, které si můžeme klást, pokud jsme se s kariérní cestou ještě neměli možnost seznámit. Nejedná se o nic složitého a pokud vás to zajímá, tak čtěte dál.


Kariérní cesty se většinou používají ve větších společnostech a snaží se zaměstnancům názorně přiblížit, jak by se mohla jejich kariérní cesta ve společnosti vyvíjet.


Bývají většinou nějak výtvarně ztvárněny, aby bylo pro každého snadné se v možnostech kariéry orientovat, i bez toho, že by musel číst nějakou příručku nebo interní směrnici.


Většinou se jedná o základní rozdělení, tedy buďto chceme dělat kariéru horizontální, tedy odbornou anebo vertikální, hierarchickou.

popíšu níže.


Jsem expert


Pokud nemám zájem šplhat po kariérním žebříčku, ale raději bych se specializovala a věnovala se detailům oboru, mohu si budovat kariéru expertní/odbornou.


Příklad může být účetní, které nemá ambice stát se hlavní účetní a třeba v budoucnu také Manažerem nebo Ředitelem. Prostě chce si účtovat a preferuje se vzdělávat a prohlubovat své znalosti v oboru.



Nechci nikoho řídit


Většinou tomu říkáme expertní znalost a takový zaměstnancem je pro společnost samozřejmě velmi významný a je zcela v pořádku, že se nikam „nehrne“.


Samozřejmě i takový člověk, postupem času, může začít preferovat i vertikální růst, ale od toho bychom měli mít také kvalitní manažery a HR, kteří se zaměstnanci komunikují a mají přehled o ambicích zaměstnanců.


Chtěl bych dělat kariéru


V případě, že naším cílem je – kariéra hierarchická (vertikální) postupuji zespoda, nahoru dle organizační struktury společnosti.


Většinou to vypadá tak, že se postupuje od čistě administrativních rolí, přes role specialistů, manažerů, ředitelů, k regionálním rolím (mám na mysli zahraničí, např. region CEE, Afrika, Evropa…), až třeba po úroveň globální (více kontinentů).


Samozřejmě každá organizace má jinou strukturu, takže někde je vedení dle zemí, regionů, někde se řídí dle specializací nebo divizí.


K čemu takové kariérní cesty slouží?


Ve velkých organizacích, kde je mnoho oddělení, divizí nebo regionů je standardem, že zaměstnanci chtějí mít jasnou představu o tom, jak se jejich kariéra může dále vyvíjet.


Je to důležité už v procesu náboru, kde seriózní společnosti své budoucí zaměstnance seznamují s tím, jak a kam se jejich kariéra může směřovat.

Toto samozřejmě vyvolává u kandidátů zájem o společnost, vnímají takovou společnost jako velmi dobře zorganizovanou a tím si společnost buduje svou značku na trhu a přirozeně je to také jeden z marketingových nástrojů firmy.


Metodika


Ať už jsou to kandidáti nebo zaměstnanci, pokud ve firmě existuje nějaká doporučená kariérní cesta, existuje zde také pravděpodobně i nějaká metodika, jak, kdy a za jakých podmínek se na danou úroveň mohu dostat.


Je na společnosti, do jaké míry detailu se do tohoto tématu vnoří, ale z mé zkušenosti vyplývá, že čím jsou pravidla jednodušší, jasnější a názornější, tím lépe.

Přirozeně v jakékoliv společnosti je jenom jeden ředitel (obvykle), takže, i když budeme mít sebelepší kariérní mapu a budeme mít 10 kandidátů na ředitele, vykonávat tuto pozici bude moci jenom jeden z nich.


Transparentní a férová kritéria


Velmi důležité tedy je, aby kritéria postupu na vyšší pozice byla férová.


Pokud budeme mít sice úžasnou kariérní mapu a nebudeme se řídit tím, co jsme si namalovali, zaměstnanci to velmi rychle pochopí a budeme ztrácet jejich důvěru, následně začneme bojovat s nízkým výkonem a fluktuací.


Pokud to firma s kariérou pro své zaměstnance nemyslí vážně, není potřeba věnovat čas a energii tomuto tématu.

Výběrový zaměstnavatel


Nicméně, pokud chceme svoji firmu posunout na úroveň seriózního a výběrového zaměstnavatele, je jistě na místě se danému tématu věnovat.


I pro malou společnost bude přínosné se zamyslet, nad tím, jak se v rámci organizace zaměstnanci mohou posunovat a růst.


Jistě to přinese komparativní výhodu, těm, kteří nabídnou svým zaměstnancům zajímavou budoucnost a nejen zaměstnání.


K tématu Kariérní cesta se samozřejmě pojí další oblasti, jako např. Talentový management, Nástupnictví, Development Centrum, Talentový pool, Hodnocení zaměstnanců apod. O tom někdy příště.



Dagmar Matějková Chudárková, hrinterim.cz

Pokud vás zajímají moje Semináře, tak koukněte.



Pokud hledáte Mentora, tak koukněte sem. A pokud hledáte práci, tak kariérní poradenství je zde.


A koho HR nezajímá, ale má třeba alergii na lepek jako já, tak koukněte na můj web celiakarna.cz, je tam také moje oblíbená jóga:-).



369 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page