top of page

Bez personálky

Aktualizováno: 26. 11. 2022

Minule jsem psala o výběru tzv. Náborového kanálu a dneska bych se chtěla věnovat tomu, čemu se lidově říká personálka a jaké na trhu můžeme najít.

Tak pod tou personálkou se obvykle skrývá Agentura práce, Personální agentura nebo třeba Executive Search, nazývaný též Head Hunt.

Jak už jistě víte, jedná se o neoficiální název.


4. díl z cyklu: Životní cyklus zaměstnance

Agentura práce


Personální agentura se může zabývat celou řadou činností. Mohou zajišťovat zaměstnance pro výrobní společnosti, které vozí z nějaké země, kde je obvykle nižší náklad na pracovní sílu. V současné době je v módě Bulharsko, samozřejmě z pohledu nákladů, ale ne efektivity. Vysvětlím níže.


V minulosti se velmi často vozili lidé také třeba z Ukrajiny, Polska nebo jiných zemích světa.

Domnívám se, že současná situace budu více motivovat také Čechy k práci ve výrobě a naše ekonomika nebude závislá na „dovozu“ pracovní síly ze zahraničí.




Španělsko je TOP!


Je velmi zajímavé, že v některých velkých společnostech, které na našem území mají své provozy, preferují pracovníky ze zemí jako je např. Španělsko. To bylo pro mne docela novinkou, kterou jsou se dozvěděla na jedná akci Německé hospodářské komory.


Domnívala jsem se, že se nejedná o cílovou zemi pro firmy podnikající na území ČR. Ale, mýlila jsem se. Zpětná vazba, která nám byla prezentována, byla následující.


Španělští zaměstnanci měli velmi dobré pracovní návyky, odváděli práci velmi kvalitně a také skvěle zapadli do kolektivu. Jsou přátelští, vstřícní a na pracovišti si zaměstnavatelé chválili velmi příjemnou atmosféru, kterou spoluvytvářeli, právě kolegové ze Španělska.

A co ostatní?


Bohužel jinak byli hodnoceni výrobními společnostmi ostatní země, které zmiňuji výše. A moje zkušenost je podobná. Některé země a jejich obyvatelé, nemají pracovní návyky, dle našich představ a už vůbec ne podle představ německých výrobních podniků.


Velmi často je zmiňována nespolehlivost, nepečlivost, konflikty na pracovišti, alkohol, nízká efektivita práce a to je samozřejmě pro zaměstnavatele, kteří se stále bez „lidské“ práce neobejdou, velmi komplikované.


Velmi pozitivně byli hodnoceni třeba pracovníci z Vietnamu. Až na to, že si některé výrobní společnosti neuvědomily, že na evropské poměry jsou obyvatelé Vietnamu menšího vzrůstu a na některé stroje a zařízení, prostě nedosáhnou. Kvůli své výšce, samozřejmě.


Takové situace se stávají a většinou se dají eliminovat dopředu. Ale ti z nás, kteří už někdy něco organizovali, vědí, že vždy se prostě "něco nepovede".


Tak a to byla personální agentura, kterou nazýváme „Agentura práce“ a tato také musí splňovat státem dané podmínky, definované v aktuální legislativě.


Tyto agentury práce také nabízejí různé jiné služby jako je např. dočasné přidělení zaměstnance, při nečekaném náporu práce nebo zajistí sezónní zaměstnance pro obory jako je např. zemědělství, maloobchod apod.


Velké firmy se bez těchto společností většinou neobejdou.

Jdu do personálky!


Dále jistě znáte Personální agentury, které hledají pro různé společnosti kandidáty na otevřené pozice. Někteří se snaží tvářit, že se jedná o Headhunt (Executive Search), ale samozřejmě to ES není.


Tyto firmy fungují na bázi toho, že pro své klienty vyhledávají a pohovorují kandidáty a ty následně doporučují svými klientům. Samozřejmě za úplatu.

Tato odměna, my tomu lidově říkáme „fíčko“, se sjedná ve smlouvě a pohybuje se v násobcích nástupní mzdy.


Personálka (kvalitní) také nabízí garanci v případě, že se nábor nepovede.


Celá řada společností, které personální poradenství poskytují, je velmi kvalitních a jsou na trhu řadu let. Ale jako v každém oboru, výjimka, potvrzuje pravidlo.

A jak poznám, že se jedná o nekvalitní společnost?


Podle toho, jestli před tím, než půjdeme na pohovor, se s Vámi konzultant setká a velmi pečlivě projde podklady, které budou vyžadovat.


Většinou se neobejdete bez Vašeho CV, profilu na LinkedInu nebo různých certifikátů, popř. Jiných požadavků definovaných klientem/agenturou.


Dalším znakem kvalitní společnosti jsou také třeba různé testovací baterie, jazykové testy, které opět dle zadání klienta, s vámi „Agentura“ udělá. Nebo to nemusí být ani dle zadání klienta, ale Agentura toto nabízí jako standard v rámci svých služeb.


Jako "čert kříži" se vyhýbejte Agenturám, které s vámi budou mluvit pouze přes telefon. Budou hektické, budou na vás různě tlačit a chtít vaše CV a hned vás budou někam posílat, aniž by se s vámi kdokoliv bavil a cokoliv zjišťoval.

Pošťáci


Já tyto agentury nazývám pošťáci, neboť jediná jejich přidaná hodnota je přeposlání vašeho CV a vystavení faktury, v případě, že si firma kandidáta vybere.

Obvykle prvním dotazem personalisty, ve firmě, kam vás tito amatéři doporučí, bude. „Tak jak jste byli spokojeni s naším dodavatelem personálních služeb?“


Kandidát obvykle netuší, na co se ptáte. Pak to rozvedete a zjistíte, že se jedná o pošťáka a kandidát žádného konzultanta neviděl a ani s ním vlastně nic nediskutoval. V tomto momentu, bych začala vyjednávat o výši fíčka, pokud alespoň doporučili kvalitního kandidáta.


Tento postup je typický pro firmy, které se tváří strašně sofistikovaně. Jsou obvykle i zahraniční a v případě, že se budete chtít s touto agenturou setkat, nebude mít pravděpodobně, ani žádnou kancelář. Na nějakého „researchera“, infrastrukturu, kontakty, databázi kandidátů, kterou profi firmy mají, na to můžete také zapomenout.


Taková „firma“ se ráno podívá na pracovní servery a obvolává všechny firmy, které prezentují svoji pracovní nabídku. Většinou tito "profíci" také tvrdí, že mají super kandidáta a dokonce někteří jdou tak daleko, že posílají i „fejkové“ profily. Tedy buď vymyšlené nebo někde nalezené na webu.

To byl příklad, čemu se raději vyhnout.


Na druhou stranu. Setkávání se po kavárnách je v této branži úplně v pořádku. Ale o tom se budeme bavit u tématu Executive Search, zase někdy příště.


Vaše,

Dagmar Matějková


Dagmar Matějková Chudárková, hrinterim.cz

Pokud vás zajímají moje Semináře, tak koukněte.


Pokud hledáte Mentora, tak koukněte sem.

A pokud hledáte práci, tak kariérní poradenství je zde.



A koho HR nezajímá, ale má třeba alergii na lepek jako já, tak koukněte na můj web celiakarna.cz, je tam také moje oblíbená jóga:-).

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page