top of page

Jaký je rozdíl mezi lídrem a manažerem?

Aktualizováno: 26. 11. 2022

Jak si představit manažera nebo dokonce Top Managera a jak vypadá takový Lídr?


Myslíte si, že je v tom nějaký rozdíl?


Ano, patrně, co se týká definice, kterou bůhví kdo a z nějakých neznámých důvodů vytvořil. Lídr, pochází pravděpodobně ze slovesa „to lead“ (AJ) tedy vést, táhnout.


Dneska hoříme hlavně o tom, že by tento „vedoucí“ měl inspirovat ostatní, měl by umět „story telling“ – tedy být „pohádkář“ a přitom by měl být schopen uchvátit davy, kteří za ním půjdou a nechají se vést.


Představa je to velmi zajímavá, dokonce lákavá, ale kolik takových lídrů, někdo z nás, už skutečně viděl?

Pokud se podívám kolem sebe, tak si nejsem jistá, že znám takovou charakterní, charismatickou osobnost, za kterou, já osobně, bych putovala skrz hory, lesy, překonávala dobrovolně překážky a byla šťastná, že mohu být po jeho boku.


💡 Píši v mužském rodě, ale lídr může být samozřejmě i žena. Není v tom, prosím, žádná diskriminace.





Samozvaný lídr


Dnes je moderní, titulovat se lídr u lidí, kteří podle mého skromného názoru, v životě buď nevedli nikoho nebo dokonce, mohou mít problém, vést sami sebe.

Popřípadě mají velmi omezené zkušenosti, znalosti a schopnosti, ale mají neskutečný dar sebeprezentace a možná také drzosti.


Dále lídry se nazývají tací, kteří proplouvali jedním korporátem za druhým, až je jednoho dne nikdo nechtěl, protože byli asi drazí, obvykle také neschopní nebo schopní všeho a píšou si do názvu pozice Ex-Mek nebo ještě Formal-Mik.


Tomuto jevu se říká „dosažení vlastní hranice neschopnosti“.


Proč si něco takového budu psát na vizitku?

Koho zajímá, že mě z Mek(u) patrně vyhodili, a asi nemohu nic jiného nabídnout, než ten Ex-Mek?


Tohle je spíše k smíchu, ale k pláči mě dovádí Koučové lídrů, kteří opět pravděpodobně nikdy, nikoho nevedli, žádnou firmu asi neřídili nebo nezaložili a většinou nemají ani žádný pořádný koučovací výcvik, nicméně koučují lídry. Jak je koučují a kdo jsou ti lídři, to by mě docela zajímalo. Ale to je jiné téma.


Abychom se špatně nepochopili. Já proti skutečným lídrům nic nemám, ani proti Profi-koučům. Právě naopak. Rozuzlení příběhu dále.

Pojďme se kouknout na toho manažera.


Manažer, z dnešního pohledu, je někdo, kdo není prostě tento táborový řečník, ale tzv. Exekuuje, tedy vykonává to, co náš úžasný lídr vymyslel.

Obvykle jsou to velmi šikovní lidé, kteří se snaží převést teorii, sny, vize, dokonce fantasmagorie do praxe nebo tyto geniální nápady nechají, nenápadně, raději vyšumět.


Pokud se na to po čase zapomene, protože takový správný lídr má tuny nápadů, které jsou většinou nerealizovatelné, toto latentní "vyšumění" může být občas lepší, přínosnější a levnější.


A teď jak vypadá korporátní lídr a lídr, který si to i sám platí?


Typický korporátní lídr je skvělý rétor, umí „story telling“, má charisma. Obvykle klouže po povrchu, moc ničemu do hloubky nerozumí, ale tak je to správně.

Miluje být viděn a být ve světle kamer a reflektorů.


Vymýšlí jeden „nesmysl-nápad“ za druhým, ty se částečně realizují, ale samozřejmě ne tímto lídrem. Většina nápadů se naštěstí překlene novými geniálními nápady a tak to jde dál a dál.


Vlastně je to docela jedno, protože tyto firmy jsou tak bohaté, že pokud tam takového „lídra“ mají, většinou to i vědí. Nicméně je to naprosto nepodstatné a firma funguje dál, ve velké firmě se to ztratí. Nebo se takový „lídr“ povýší a je na čas klid.


Takový lídr bývá i velmi důležitý😊, má kolem sebe auru nedostupnosti, zaneprázdněnosti a nedosažitelnosti.

Někdy je k smíchu nebo i k pláči, ale nikdo mu to samozřejmě neřekne, neb by přišel o dobře placené místo.


Zodpovědnost malá, často žádná a pokud umí správně delegovat a je to chytrý lídr, vydrží v těchto robustních strukturách, kolovat dlouhá léta, aniž by pro danou společnost cokoliv dobrého udělal, mimo generování astronomických nákladů.


Samozřejmě existují i velmi kvalitní lídři, kteří jsou pracovití, skromní, chytří, ale většinou se o nich nepíše, protože se neumí nebo nechtějí sebe-prezentovat.


Lídr samoplátce


Naopak lídr, který si to platí sám, tak většinou, ale ne vždy, přemýšlí o svých momentálních nápadech více v kontextu, protože nerozhazuje z cizího, ale ze svého.


On si ty svoje chyby musí zaplatit sám a to je velký rozdíl. Dále takový lídr „samoplátce“ bývá často nenápadný, nemá potřebu si něco dokazovat, chodit se předvádět na golf, kde potká, ty „správné lidi“.


Ale i lídr samoplátce může být nesnesitelný, sebestředný a "chytrý, jak rádio", to se přirozeně nedá vyloučit. O to bývá složitější s takovým člověkem pracovat.


Nicméně velmi jednoduše řečeno. Správný lídr vede své lidi a svoji firmu svým příkladem. Tedy pracovitostí, nápady, charakterem, empatií, konzistencí a morálními zásadami. A to se koupit nedá.

Rozuzlení?


Jak se to jmenuje (lídr, manažer, vedoucí....) je pouhá forma a je to zcela nepodstatné.


Lídr, který se nechá titulovat CEO, prezident nebo ředitel zeměkoule, může být naprostý zoufalec, pozér a neschop a naopak někdo, kdo má na vizitce napsáno „vedoucí“ může být charakterní, talentovaný, rozhodný, bystrý, empatický a charismatický lídr.


Také je velký rozdíl, pokud jsem vedoucí ve firmě se 100.000 zaměstnanci a ředitel ve své vlastní firmě, bez zaměstnanců.


Tedy pokud to budu parafrázovat – muže dělají činy a lídra také!

Lídrem se člověk nerodí, ale stává na základě znalostí, vzdělání, pracovních a životních zkušeností, vzletů a pádů, které jsou nepřenositelné a nedají se získat rychle a ani se naučit i na nejlepších školeních světa.


Všem lídrům, kteří nejsou pokorní a nechápou, že všechno je relativní a hlavně, že vše je jenom na chvíli, doporučuji se podívat na „Nevinné lži – Druhý dech“, link na mini sérii ČT níže ⬇️.


💡 Mně osobně tento televizní film velmi zaujal a vybavilo se mi tam mnoho příběhů mých známých, bývalých kolegů atd. Velmi dobře popisuje, jak může vypadat hledání práce v momentu, kdy ztratíte pozici lídra. A taková je skutečně realita.


Ale samozřejmě film je velmi citlivě uchopen a jak to dopadne, se můžete dozvědět níže!




Užijte si film a ať už jste lídr nebo ne-lídr, hlavně ať vás to, co děláte baví. O tom to celé je:-).


🎧 A koho by zajímal Leadership a Jóga, zde náš podcast s Bárou Bělovou: POSLECHNOUT


Vaše,

Dagmar


Dagmar Matějková Chudárková, hrinterim.cz

Pokud vás zajímají moje Semináře, tak koukněte.


Pokud potřebujete HR Interima nebo Virtuálního HR ředitele, popř. HR seniorního poradce, zde více info. Pokud hledáte Mentora, tak koukněte sem. A pokud hledáte práci, tak kariérní poradenství je zde. A koho HR nezajímá, ale má třeba alergii na lepek jako já, tak koukněte na můj web celiakarna.cz, je tam také moje oblíbená jóga:-).

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page